Vanaf 21 km/u te veel ben je het rijbewijs in Duitsland kwijt

Vrijdag 24 april 2020, 19:59
De nieuwe catalogus van boetes voor chauffeurs die in februari is aangenomen, wordt eind april van kracht – en bevat drastische aanscherping. Fietsers krijgen een voorkeursbehandeling. FOCUS Online laat zien waar chauffeurs bijzonder geïnd worden.
Nadat de Federale Raad de wetswijziging van de regering in februari al had goedgekeurd, treden de nieuwe bepalingen dinsdag 28 april in werking. van kracht. Veel verkeersovertredingen worden duurder en er zijn ook enkele innovaties en veranderingen voor weggebruikers. Enkele voorbeelden:

1. Snelheidslimiet: Vanaf 21 km / h is het rijbewijs op
Automobilisten die snelheidslimieten negeren, zullen in de toekomst veel hogere boetes betalen en ook sneller hun rijbewijs verliezen:

Iedereen die te snel reist met 16 km / u in steden en daarbuiten, moet nu op een punt rekenen.
Daarnaast wordt er een boete opgelegd van 70 euro (in de stad) en 60 euro voor overschrijdingen buiten de bebouwde kom.
Bovendien heeft het overschrijden van de snelheidslimiet met 21 km / u verdergaande gevolgen dan voorheen. Voor een boete van 80 euro en twee punten in Flensburg staat de snelheidsliefhebber nu voor een rijverbod van een maand. Deze boetes gelden buiten de stad (95 euro, rijverbod voor een maand) vanaf een limietovertreding van 26 km / u. Hiermee vervalt ook de eerdere regel dat snelheidsovertreders die binnen een periode van 12 maanden tweemaal te snel waren met een snelheid van ten minste 26 km / uur, niet meer mogen rijden.


2. Reddingsbaan: als je het niet haalt, betaal je een zware boete
Automobilisten die geen reddingsbaan vormen, moeten sinds eind 2017 een boete van 200 euro en twee punten in Flensburg verwachten. Nu wordt deze straf aangescherpt door het feit dat een rijverbod van een maand kan worden opgelegd zonder een specifiek gevaar of handicap te beseffen. Tot nu toe was dit alleen mogelijk als er sprake was van een handicap of gevaar voor derden of materiële schade. De hoogte van de boetes voor deze overtredingen blijft ongewijzigd en bedraagt ​​240, 280 en 320 euro – altijd met twee punten in Flensburg en een rijverbod van een maand. Chauffeurs die illegaal de vluchtstrook gebruiken, betalen een boete van minimaal 240 euro. Daarnaast krijgen ze twee punten en een rijverbod van een maand.

3. Parkovertredingen: nieuwe regen van geld voor gemeenschappen
Het negeren van parkeerregels wordt ook steeds duurder – veel financieel klam gemeenschappen zouden blij moeten zijn met een hoger inkomen. Een boete tot 100 euro en zelfs een punt zijn mogelijk. Als je je auto op een verwarrende plek parkeert, betaal je nu 35 in plaats van 15 euro. De kosten voor parkeren op een oprit van de brandweer stijgen van 35 naar 55 euro. Als er nood- of reddingsvoertuigen worden gehinderd, wordt de boete verhoogd tot 100 euro, daar is een punt voor. Het illegaal parkeren van voertuigen op een parkeerplaats voor zwaar gehandicapten en op parkeerplaatsen bestemd voor e- en autodeelauto’s kost ook 55 euro. Parkeren of stoppen op de tweede rij wordt nu gestraft met minimaal 55 euro.

Er komen nieuwe verkeersregels: hogere boetes en meer bescherming van fietsers
Er komen nieuwe verkeersregels: hogere boetes en meer bescherming van fietsers
PCP Nieuwe verkeersregels worden van kracht: hogere boetes en meer bescherming van fietsers
 
4. Fietsers hebben sterk de voorkeur
Fietsers moeten speciale bescherming krijgen via verschillende bepalingen in het StVO-amendement. Naast strengere tarieven voor het parkeren op beschermstroken of fietspaden, mogen bestelwagens of vrachtwagens van meer dan 3,5 ton bijvoorbeeld in stedelijke gebieden bij het rechtsafslaan niet harder rijden dan de loopsnelheid. Overtredingen betekenen een boete van 70 euro en een punt. Fietsers kunnen nu nadrukkelijk naast elkaar rijden, mits ze het verkeer niet hinderen. Bestuurders moeten een minimale afstand van 1.50 meter in stedelijke gebieden en 2 meter buiten de stad aanhouden wanneer ze andere weggebruikers inhalen.

5. Flitser-apps: gebruik wordt duur
De boete voor het gebruik van een flitser-app tijdens het rijden is 75 euro, een punt staat vermeld in het rijgeschiktheidsregister (de beoordeling van een verkeersrechtdeskundige vind je hier). Auto-posers moeten dieper in hun zakken graven. Het creëren van onnodig geluid en uitlaatgassen en het nutteloos heen en weer kunnen tot 100 euro kosten.